Gusto varivo od Beluga crne leće
VEGAN / BOGATO PROTEINIMA/ BEZ GLUTENA
Okusi Indijsko – tajlandske kuhinje
Sastojci:
- 300g Beluga crne leće Soul Food BIO
- 4 šalice (1 litra) vode za namakanje
- 2 jušne žlice djevičanskog Kokosovog ulja Soul Food BIO, za pirjanje
- 1 crveni luk, fino nasjeckano
- 1 čajna žlica svježeg đumbira, fino nasjeckano
- 3 lovorova lista
- ¼ čajne žličice Ceylonskog cimeta Soul Food BIO
- 1 čajna žličica Kurkume Soul Food BIO
- 2 čajne žličice mljevenog kima
- 2 čajne žličice mljevenog korijandera
- 1 čajna žličica garam masale
- 1/2 čajne žličice mljevene slatke paprike
- 1/2 čajne žličice dimljene paprika (po želji)
- 400g nasjeckane rajčice ili 2 dcl rustikalnog umaka od rajčice Passata rustica Biona BIO
- 270ml kokosovog mlijeka 17% Biona BIO
- 2 čajne žličice Himalajske soli Soul Food
Za preljev:
- 1 jušna žlica extra virgin maslinovog ulja ili Kokosovog ulja Soul Food BIO
- 1 mala crvena čili papričica sitno sjeckana (po želji)
- 1 cm đumbira nasjeckanog na tanke trakice
- šaka svježeg lišća od korijandera (po želji)
- 2 žlice kreme od kokosa Biona BIO
Uputstva:
- Operi, isperi i namoči beluga crnu leću u voducca 2 sata. Premijesti je u zdjelu i kuhaj cca 20 – 30 min.
- U velikoj plitkoj tavi zagrij kokosovo ulje, dodaj luk, đumbir i lovor i pirjaj na srednje visokoj temperaturi nekoliko minuta do karamelizacije luka. Kokosovo ulje će se početi dimiti što daje ovom jelu osobitu aromu.
- Zatim dodaj ¼ čajne žličice ceylonskog cimeta. Dodaj kurkumu, korijander, mljeveni kim, garam masalu i papriku. Propirjaj na laganoj vatri minutu – dvije dok se začini ne povežu i oslobode arome.
- Ovoj smjesi dodaj beluga crnu leću i ako treba, sve premijesti u zdjelu u kojoj će se sve još lagano kuhati.
- Dodaj rajčice, kokosovo mlijeko i himalajsku sol te dobro promiješaj. Poklopi i pusti da se sve poveže kuhajući još 10 – 15 min na laganoj vatri.
- Kada je sve gotovo, konzistencija treba biti kao malo rjeđa kaša. Ako je potrebno, dodaj malo vode i pusti da se sastojci povežu.
- Po želji, da bi završili ovo gusto varivo – zagrij ulje u maloj tavi, dodaj nasjeckani čili i trakice đumbira na minutu. Makni s vatre i smjesu prelij preko Beluga crne leće. Na kraju lagano umiješaj kokosovu kremu. Posluži sa kuhanom Crvenom rižom Soulfood BIO ili Basmati bijelom rižom Soul Food BIO te kriškom limuna sa strane.
Soulfood Vam želi dobar tek! 🙂
Posjeti svoju Soulfood internet trgovinu i kupi sastojke za ovaj recept→SOULFOOD
Izvor: https://www.cookrepublic.com/vegan-dal-makhani-creamy-black-lentil-dal/
Pogledajte i naše druge recepte→RECEPTI