Matcha i njena čarobna moć
Matcha je posebna vrsta zelenog čaja u prahu koji je uzgojen i pripremljen u Japanu. Matcha čaj je biser zelenih japanskih čajeva koji u Japanu ima bogatu kulturnu i tradicionalnu vrijednost. To je jedini čaj koji se već više od 800 godina koristi u Japanskim čajnim obredima. Budistički redovnici slave matcha čaj kao “eliksir za zdravlje” radi njegovih mnogobrojnih pozitivnih učinaka na zdravlje.
Posebnosti u pripremi listića zelenog čaja
Matcha se priprema iz iste biljke čaja (Camellia sinensis) kao i sve ostale vrste zelenog čaja. Ali posebnost uzgoja listića za matcha čaj leži u sjeni. Naime četiri tjedna prije berbe, grmovi čaja se zasjene kako bi ih se zaštitilo od direktnog utjecaja sunčeve svjetlosti. Upravo ta sjena potiče povećanu akumulaciju klorofila i aminokiselina, što matchi pruža njezinu karakterističnu smaragdno zelenu boju. Listići se beru ručno i odabiru se samo najmlađi i najmanji listići kako bi dobili čaj vrhunske kvalitete. Kvaliteta matche ovisi o daljnjim postupcima pripreme matche. Kako bi spriječili oksidativne procese u listićima te sačuvali okus i hranjive vrijednosti potrebno ih je lagano popariti i posušiti.
Hranjive vrijednosti matcha čaja
Sa svakim pijuckanjem matcha čaja unosimo u organizam veliku dozu hranjivih tvari, antioksidansa, vlakana i klorofila, kojih u usporedbi s drugim čajevima matcha sadrži mnogo više. Kada pijete matcha čaj vi zapravo uživate u cijelim listićima zelenoga čaja i samim time uživate sve njegove hranjive vrijednosti. Osim toga, kuhanjem čaja, u vodu se ekstrahira manji dio hranjivih tvari dok preostale hranjive tvari odbacujemo s neiskorištenim ocijeđenim listićima. Da bi postigli jednak nutritivni učinak koji nam daje jedna šalica matcha čaja, morali bismo popiti bar 10 šalica običnog zelenog čaja.
Matcha je bogat izvor vitamina A, C, E, K i vitamina B kompleksa te minerala (selen, krom, cink, magnezij). Matcha ima mnogo komponenti koje su moćni antioksidansi: polifenoli, katehini i klorofil. Sadrži velike količine L-teanin koji ima pozitivan učinak na opće stanje organizma.
Hranjive vrijednosti na 1g Matcha čaja:
Katehini | 105 mg |
EGCg | 61 mg |
Aminokiseline | 34 mg |
L-teanin | 14,26 mg |
Kofein | 35 mg |
Vlakna | 318 mg |
Ugljikohidrati | 447 mg |
Vitamin C | 1.75 mg |
Vitamin A | 291 jedinica |
Kalij | 26.6 mg |
Kalorije | 3 |
Priprema Matcha čaja
Kada pijete šalicu gorkog i neukusnog matcha čaja, zasigurno u rukama ne držite kvalitetan matcha čaj ili je domaćin jako pogriješio u pripremi čaja. Pravilna priprema i kvaliteta čaja ključni su faktori za istinski doživljaj pravoga okusa matche, koji je zbog visokog sadržaja klorofila i aminokiselina jedinstven i bogat te na kraju ostavlja slatkasti okus u ustima.
Za pripremu
potrebna je pjenjača od bambusa, ali možemo si pomoći i s nekim drugim kuhinjskim pomagalom za dobivanje pjene. U šalicu stavimo 1 žličicu matche i dodamo nekoliko kapljica hladne vode. Pjenjačom od bambusa napravimo gustu pastu koju prelijemo s 1 dcl vruće vode. Voda mora biti na temperaturi između 60-70 °C, u protivnom ćemo dobiti gorak čaj s uništenim aktivnim sastojcima. S pjenjačom počnimo pjeniti matchu čineći brze i ravne pokrete u obliku slova W. Prema vlastitoj želji dodajte vaše omiljeno mlijeko (može i biljno mlijeko: rižino, sojino, bademovo, kokosovo ili zobeno) i žlicu meda ili sirupa od agave.
Priuštite si zelenu bombicu zdravlja i tako uključite u svoju svakodnevicu nešto korisno za svoje zdravlje.
Pročitajte i naše druge savjete i članke → SAVJETI I ČLANCI
RECEPT: Matcha kolači s malinama
Matcha se ne mora konzumirati samo kao čaj… Pogledaj i ovaj recept 😉