Zašto konzumirati indijski trputac ili psyllium?
Netopiva vlakna
Ljuske sjemenki indijskog trputca su sve popularniji prehrambeni dodatak koji se koristi za kontrolu tjelesne težine i normalno funkcioniranje crijeva. Zapravo, ovo je sjajna stvar za svakoga tko troši premalo vlakana.
Indijski trputac ili Psyllium (Psilium) su ljuskice sjemenki biljke Plantago. Psyllium sadrži puno netopivih vlakana koja u dodiru s vodom nabubre stvarajući gel koji nam pomaže u smanjenju apetita, poboljšanju probave i čišćenju probavnog sustava.
Kako Indijski trputac djeluje?
Psyllium možemo smatrati sredstvom za čišćenje crijeva. Prilikom konzumiranja indijski trputac se pretvara u gel koji čisti crijeva.
Budući da vlakna psylliuma nisu probavljiva, ostaju dulje u želucu i crijevima te poboljšavaju funkciju probave, a također potiču i završetke živaca u crijevima, što ubrzava peristaltiku (neovisni pokreti crijeva). Zbog ubrzane peristaltike stolica je omekšana i olakšava se pražnjenje što osobito pogoduje osobama s hemeroidima, jer ih to oslobađa boli.
Preporučamo da indijski trputac konzumirate barem pola sata prije obroka kako bi ljuske imale dovoljno vremena da se rašire i spriječe prejedanje.
Koristi Indijskog trputca
Pomaže kod gubitka tjelesne težine
Budući da vlakna psylliuma formiraju gel, dobra su pomoć svima koji su željni izgubiti suvišne kilograme. Ukoliko se pojede s vodom prije obroka pruža osjećaj sitosti u želucu. Dodatno, indijski trputac pogoduje snižavanju kolesterola i krvnog tlaka.
Veliki prirodni izvor vlakana
Prehrana s niskim udjelom masnoća i visokim sadržajem bjelančevina često iz jelovnika uklanja žitarice, cjelovita zrna i voće, što znači da je količina dijetalnih vlakana uvelike smanjena. Ljuska Indijskog trputca odličan je izvor vlakana – jedna čajna žličica sadrži približno 4 g psylliuma – što je jednostavan način za brzo povećanje unosa vlakana.
Preopterećeni način života često je glavni razlog zbog kojeg ne konzumiramo dovoljno vlakana. Uvođenje indijskog trputca u vašu prehranu može biti jednostavan trik kojim ćete riješiti više problema. Ali to učinite postupno, jer prevelika količina vlakana može uzrokovati nadutost, grčeve u želucu i vjetrove.
Potiče prirodni rad želuca
Pravilno funkcioniranje crijeva od presudne je važnosti za prevenciju poteškoća, poput zatvora (kasnije hemeroidi), koji mogu utjecati na našu svakodnevnu dobrobit.
Ljuske sjemenki indijskog trputca pomažu vam da unesete dovoljno vlakana za održavanje zdravlja probavnog sustava.
Odlična pomoć pri kontroli šećera u krvi
Topiva vlakna
Oscilacija razine šećera u krvi može biti opasna za osobe koje boluju i osobe koje ne boluju od dijabetesa – osobe koje ne boluju od dijabetesa trebaju biti dodatno oprezne kako ne bi razvile bolest. Uvođenje topljivih vlakana u vašu prehranu može pomoći u smanjenju razine glukoze u krvi – pogotovo nakon jela!
Kako? Iako je vlakno poznato kao prehrambeni ugljikohidrat, organizam ga ne razgrađuje u molekule šećera, za razliku od ostalih ugljikohidrata.
Stoga osobe koje žive s dijabetesom mogu poboljšati razinu šećera u krvi povećanjem količine topljivih vlakana.
Preporučena dnevna količina
Preporuča se postupno doziranje psylliuma kako bi se izbjeglI neželjeni simptomi kao što su nadutost, vjetrovi i grčevi u želucu. Predlažemo da za početak pomiješate 3g psylliuma (1 čajna žličica) s 2 dcl vode, jednom do dva puta dnevno. Kasnije povećajte unos na maksimalno 1 jušnu žlicu dnevno. Važno je konzumirati dovoljno tekućine za vrijeme korištenja psylliuma.
Psyllium je vlakno bez glutena!
Ljuske sjemenki indijskog trputca također su izvrsne za pečenje i često se koriste kao sastojak bezglutenskih recepata. Kod pekarskih proizvoda sprječava sušenje i lomljenje tijesta. Dakle, ako imate razvijenu intoleranciju na gluten ovo bi mogao biti čarobni sastojak za vas.